marți, 15 iulie 2008

Orasul florilor

Timisoara era candva cunoscuta ca si oras al florilor. Dar la fel cum Parcul Rozelor a devenit doar un nume, nici Timisoara nu mai este demult un oras verde. Este totusi salutar faptul ca se incearca remedierea situatiei.

De exemplu, Directia de Mediu din Primarie, ar dori sa reinvie meseria de gradinar.

Pentru asta, a inceput sa-i caute pe vechii gradinari si va incerca sa puna pe picioare o clasa de elevi dispusi sa invete aceasta meserie care necesita multa pasiune. Deocamdata l-a gasit pe Ioan Zipischka, unul dintre cei mai buni gradinari din Timisoara.
Un articol interesant in Agenda.ro. Totusi ar trebui facut mult mai mult decat atat. Timisoara devine un oras din ce in ce mai mare, iar spatiile verzi nu numai ca nu se extind, dar chiar se degradeaza si dispar (a se vedea in primul rand Complexul Studentesc).

Sunt atatea locuri in jurul Timisoarei care ar putea fi amenajate ca spatii de recreere - Padurea Verde de exemplu. Daca te plimbi prin ceva orase europene, poti vedea cat de simplu e sa amenajezi un parc cu investitii minime - nu trebuie alei asfaltate, plantate flori sau mai stiu eu ce. E de ajuns sa trasezi cateva poteci, si ai obtinut un loc super fain in care te poti plimba, poti face sport, sau pur si simplu te poti relaxa. Stand in Brest momentan, m-am apucat de alergat tocmai datorita faptului ca am un astfel de parc langa mine. Odata ce ai intrat in parc, te simti ca la munte - nici urma de civilizatie in jur. Doar poteci, iarba si copaci.

Timisoara e infratita cu o gramada de orase care cel mai probabil ca au astfel de parcuri. E chiar asa de greu sa se ia ca exemple si sa se aplice si in Timisoara?

Niciun comentariu: